Altijd raak!

Ruud Geels, altijd raak!Ruud Geels, altijd raak! - de biografie van een vergeten topscorer (2007)

Tussen 1966 en 1983 speelde Ruud Geels betaald voetbal. Zestien seizoenen, waarin hij belachelijk veel doelpunten maakte. Bij Telstar, Feyenoord, Go Ahead, Club Brugge, Ajax, Anderlecht, Sparta, PSV, NAC. Hij scoorde overal en altijd.

Theo Vaessen schreef een biografie over deze bijzondere voetballer. Geels groeit op in Haarlem-Noord, straatvoetbalt in het Julianapark en op het Pretoriaplein. Als zeventienjarige gaat-i in 1966 als aanstormend talent bij Telstar spelen en scoort er direct op los. En dat scoren, dat blijft-i nog jaren doen. Bij alle topclubs in Nederland en België. Leuk om te lezen.

Geels blijkt een gewone jongen. Geen kapsones, geen dikdoenerij. Eerder het tegengestelde: timide, onzeker. De auteur beperkt zich niet tot een droge opsomming van contracten, wedstrijden en doelpunten, maar ook de persoon van de voetballer komt aan bod. Leest lekker weg.

Wat wel irritant is dat veel hoofdstukken beginnen met een herhaling van het einde van het voorafgaande hoofdstuk. Als een soort "previously on ...", wat je wel eens ziet bij tv-series.

Maar wat ik dan wel weer erg leuk vind is de beschrijving van de eerste seizoenen bij Telstar. Met foto's! Met een vergrootglas heb ik de foto's van de scorende Geels bestudeerd om te zien of ik mezelf als tienjarig knulletje tussen de toeschouwers kon terugvinden (niet dus). Op één van die foto's wel het indrukwekkende scorebord van het Sportpark Schoonenberg: de T-mast met omhooggehesen mandjes die links V (voor) en rechts T (tegen) de stand aangeven.

Het boek gaat natuurlijk vooral over doelpunten maken. Geels maakte er meer dan zeshonderd in officiële wedstrijden. Bij het boek zit een fraaie dvd waarop een compilatie van veel van die goals te zien is. Smullen!

Veel van die goals uit de Ajax-periode zitten ook in dit filmpje:

Reacties

Anoniem zei…
Lijkt me een erg leuk boek, wat ik graag van je leen. Is het een kritiekloos fanboek of wordt er ook gesproken over het gemis aan mentale hardheid? M.i. was dat de oorzaak dat hij bijvoorbeeld internationaal (europacup/oranje) toch minder uit de verf kwam.
Ik herinner me ook het zielige hoopje Geels tijdens het WK van 1974, toen hij vreselijk getreiterd werd door Suurbier en Krol. Gertjan

Populaire posts van deze blog

kersen keren

5th Dimension Television

Het wonder van Haarlem