Love will Tear us Apart

Control

Control - Anton Corbijn (2007)

Control is een biopic, een film over het leven van een bekend persoon. In dit geval over de laatste periode van het korte leven van de Engelse zanger Ian Curtis (1956-1980), de zanger van eerst Warsaw, later Joy Division. Gemaakt door Anton Corbijn, de man die als fotograaf Curtis' laatste levensjaren van heel dichtbij meemaakte. Gefilmd in zwart-wit. Grijs, grauw, helemaal het Engeland van het einde van de jaren zeventig. Helemaal Curtis, helemaal Corbijn.

De hoofdrol wordt gespeeld door Sam Riley. En als ik zeg hoofdrol, dan bedoel ik hoofdrol: de hele film draait alleen om hem, in alle scenes van de film doet-ie mee. Alleen niet in de allerlaatste scene, maar dan is-tie al dood.

Geen vrolijke film, we zien Curtis twee uur lang met een glazige uitdrukking op zijn gezicht. Alsof-tie zeven jaar lang last heeft van constipatie. Nou was Curtis ook bepaald geen vrolijk type: hij blijkt een zwaarmoedige epilepticus, gekweld door allerlei innerlijke twijfels. Goed gespeeld door Riley.

Hoogtepunten van de film zijn de shots van de optredens van Joy Division. Natuurlijk zijn het acteurs die we zien, maar die acteurs spelen en zingen het wel allemaal zelf.

Het verhaal van Ian Curtis zelf blijft een beetje vlak. Hij is zeer jong getrouwd met Debbie, heeft een kindje, en wordt verliefd op de Belgische Annik. Dat wordt hem, aan de vooravond van het vertrek met de band naar Amerika, allemaal te veel en hij verhangt zich. Met Iggy Pop's The Idiot op de draaitafel.

Qua muziek, vanuit het oogpunt van de popgeschiedenis een onderhoudende film. Maar wanneer je niets met de muziek van Joy Division of meer in het algemeen de muziek van die tijd (David Bowie, Iggy Pop, Sex Pistols, Buzzcocks, Kraftwerk, Roxy Music) hebt, dan zal de film snel vervelen.

Control

Leuk om ergens halverwege de film de Haagse band Supersister (She was Naked) te horen, achter een scene bij een verjaarspartijtje of zo.

Reacties

Populaire posts van deze blog

kersen keren

5th Dimension Television

De mate van rampzaligheid