Waarom Sastre wel won, en Evans niet

Schaatsen is een protestantse sport. Het zijn steevast gereformeerde jongens uit dorpen als Balkbrug, Ter Aar, Haastrecht, Leimuiden of Deernsum die uitblinken. Niks mis mee; dat is al jaren zo en dat zal nog wel een tijdje zo blijven.

Wielrennen daarentegen is katholiek. De grote ronden, de Giro, de Tour en de Vuelta, worden georganiseerd in oer-katholieke landen. De renners rijden van rk-kerk naar rk-kerk, onderweg talloze rk-kerken passerend. Voor het vertrek gaat de wijwaterkwast eroverheen, een kruisteken bij het passeren van de finishlijn. Want alle goede renners zijn katholiek. De een wat vromer dan de ander, maar dat zijn niet meer dan nuances. Ook alle grote Nederlandse wielrenners uit de tourgeschiedenis waren katholiek: Van Est, Wagtmans, Janssen, Knetemann, Kuiper, Zoetemelk, Winnen. Zelfs Arie van Wetten was katholiek.

Alleen katholieken kunnen de Tour winnen. Het systeem is intrinsiek zo sterk dat het zichzelf in stand houdt. Waarom denk je dat we het nu al een paar jaar zonder Nederlandse etappezege moeten doen? Toen de katholieke Limburger Jean Nelissen nog verslag mocht doen vanuit de Tour was het regelmatig raak. Maar nu, met Herbert Dijkstra (niet rk) en Maarten Ducrot ("Het is niet te geloven!", dus ook niet rk) en Mart Smeets (I rest my case), wekt het geen enkele verbazing dat Nederlandse toursuccessen uitblijven.

En Lance Armstrong dan, zult u vragen. Lance is een atheïst: "If there was a god, I'd still have both my nuts". Lance ging altijd overal dwars tegenin. Het was niet voor niets dat ze vooral in Frankrijk zo'n pesthekel hadden aan de Big Tex, aan King Lance. Armstrong spotte met de ongeschreven wetten van de wielersport en van het Vaticaan. Dat zullen ze hem nooit vergeven.

Cadel Evans mag dan wel een goede fietser zijn, hij is geen Lance Armstrong. En dus kan hij als niet-katholiek de Tour niet winnen, uitgesloten. Carlos Sastre was dit jaar niet te verslaan. Volgend jaar misschien wel, maar dan alleen door Alberto Contador: goedgekeurd door de vereniging van pastoors.

Reacties

FritZ zei…
Volgens mij won Sastre omdat hij minder tijd nodig had dan Evans om alle etappes in de Tour te rijden.

Ik zou geen andere reden kunnen bedenken.
Franz zei…
Ja, maar de vraag is: waarom had Sastre minder tijd nodig dan Evans?

Voor de goede orde: ik geloof niet dat het aan de renners zelf ligt. Bij het voetballen zie je vaak spelers bij de aftrap een kruisteken slaan. Volgens Johan Cruyff kán dat geen effect hebben. "Want dan zouden in Spanje alle wedstrijden op gelijkspel eindigen". Hier zijn hogere machten in het spel.
FritZ zei…
Waarom?

Bjarne Riis is een goede ploegleider:-)
Franz zei…
Riis is ooit als winnaar van een Tour geschrapt. Datzelfde overkwam ook Landis.
Beiden zijn niet rk...

Populaire posts van deze blog

IJzeren Poort

Lemming management

Gezellig een stukje varen - Albert Edelfelt, twee schilderijen