Heptapus

Vandaag opnieuw een dier in het nieuws: de heptapus. De heptapus is een met één arm ingekorte versie van de octopus. De heptapus komt uitsluitend voor in België en zorgt daar deze zomer voor onverkwikkelijke communautaire taferelen.

Het lukt de Belgische politici niet om overeenstemming te bereiken over hervorming van de federale staat België. Yves Letherme, de grote winnaar van de parlementsverkiezingen van vorig jaar, heeft het bijltje erbij neergelegd. Zijn laatste poging vond plaats binnen wat genoemd werd de heptapus-stuurgroep, een overleg van zeven politieke partijen. Eerst waren ze met z'n achten, totdat de Vlaamse socialistische partij sp.a besloot om niet meer mee te praten. Vandaar de naam heptapus.

België als federale staat valt uiteen. Ze hebben er ook in de laatste vijftig jaar een zeer ingewikkeld verhaal van gemaakt. Een ware usine á gas. Met Gemeenschappen, Gewesten, een bijzondere positie voor Brussel, een taalgrens, gemengde kiesdistricten en ga zo nog maar even door. Daar is zelfs voor een geïnteresseerde Lepus Europaeus van buiten België geen touw aan vast te knopen.

De Belgische BananenmonarchieNatuurlijk speelt ook geld een rol. Om de federale begroting rond te krijgen is belastinggeld nodig dat door de gewesten moet worden bijgedragen. En het gewest Vlaanderen stelt voorwaarden voor hun vierhonderd miljoen euro. Hervormingsvoorwaarden.

Maar partijen die echt van elkaar houden zouden het daar wel over eens worden. In België echter is de liefde tussen de gemeenschappen bekoeld. De heptapus heeft de twist niet overleefd. De Belgische politici hebben er een bende van gemaakt. Met name in Vlaanderen bloeien de nationalistische sentimenten. Is dit het einde van de federatie? En het begin van een onafhankelijk Vlaanderen? Balkan-toestanden aan de Schelde.

Reacties

Populaire posts van deze blog

IJzeren Poort

Lemming management

Gezellig een stukje varen - Albert Edelfelt, twee schilderijen