De memorial

1982: Haarlem gaat Europa in

De HFC Haarlem speelt al jarenlang een zeer bescheiden rolletje in de marge van het Nederlandse betaalde voetbal. Anoniem spelen ze hun partijtjes in de Jupiler-league. Maar dat is niet altijd zo geweest; de club heeft een roemrijke historie. In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw deed Haarlem lekker mee in de Eredivisie, een paar jaar eindigden ze zelfs in het linkerrijtje. Aan het einde van het seizoen 1981/82 stonden ze vierde, achter Ajax, PSV en AZ, en kwalificeerden ze zich voor het UEFA-Cuptoernooi. Een unicum.

De ontsnapping in Gent

In de eerste ronde lootten ze AA Gent. Het Haarlemse Europese debuut was een thuiswedstrijd. En die werd met een kleine marge gewonnen: 2-1. Zou dat genoeg zijn? De uitwedstrijd werd een waar spektakelstuk, met veel doelpunten. De eindstand? 3-3. Haarlem door naar de tweede ronde.

De voetbalramp in Moskou

In die tweede ronde lootten ze een buitengewoon sterke tegenstander. Spartak Moskou had in de eerste ronde Arsenal met grote cijfers uitgeschakeld (3-2 in Moskou en 5-2 in Londen). Haarlem moest nu eerst uit. 20 oktober 1982. Het Lenin-stadion. Die wedstrijd in Moskou zou de geschiedenis ingaan als een van de allergrootste rampen uit de voetbalgeschiedenis. Tot kort voor tijd was de stand 1-0 voor Spartak. Veel van de toeschouwers waren al op pad naar de uitgang toen Spartak voor de tweede maal scoorde. In het enorme gedrang dat daarop ontstond kwamen volgens officiële cijfers 66 mensen om het leven. De spelers hebben er waarschijnlijk niets van gemerkt. En de Sovjet-autoriteiten deden er alles aan om dit buiten de publiciteit te houden.

De return in Haarlem eindigde in 1-3, Spartak door naar de volgende rond, Haarlem eruit.

2007: De benefietwedstrijd

Op initiatief van de Haarlemse broers Edwin en Michael Struis wordt er dit jaar een memorial georganiseerd. "Het bestuur van Spartak is laaiend enthousiast", vertelt Edwin Struis. "Voor de club is 20 oktober 1982 een zwarte bladzijde. Daarmee willen ze in het reine komen. Alle nabestaanden van de slachtoffers worden uitgenodigd. Spartak neemt alle kosten op Russische bodem voor zijn rekening. Wij moeten er nu voor zorgen om de Haarlem-selectie uit 1982 naar Moskou te krijgen.". Sponsors gezocht, dus.

Het team

Edward Metgod / Keith Masefield / Chris Verkaik / Luc Nijholt / Alwin Leysner / Martin Haar / Wim Balm / Piet Keur / Joop Böckling / Gerrie Kleton / Frank van Leen

Mr. Haarlem, Piet Huyg, kon vanwege een blessure niet meedoen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Over congressen en vliegtuigen

IJzeren Poort

Flatten the curve