Eurovisie

Het Eurovisie Songfestival

Nederland heeft zich weer niet gekwalificeerd voor de grote finale van het jaarlijkse Songfestival. Edsilia kreeg in de halve finale onvoldoende stemmen. Tot enorme teleurstelling van de vele Nederlandse fans van het liedjesfestijn.

Dat hadden ze al van tevoren kunnen weten. Sinds de beoordeling plaatsvindt op basis van de stemmen van het publiek, blijken er min of meer vaste patronen in het stemgedrag te zitten. Zo hoorde ik gisteren iemand vertellen dat hij op basis van een analyse van het stemgedrag van de laatste jaren een prognose van de uitslag had gemaakt. En volgens deze prognose was Edsilia kansloos. Dat bleek dus goed gezien.

Veel stemmen worden gegeven op basis van wat wij dan snel 'vriendjespolitiek' noemen. En dat vinden we dan niet eerlijk. Feitelijk ligt aan dat stemgedrag iets anders ten grondslag, en dat is een soort onderstroom van nationalistische sentimenten. Vaak weer gebaseerd op algemene generalisaties van een volk of nationaliteit ('Ik heb een hekel aan ... (vul maar een nationaliteit in), dus ik stem niet op de zanger of zangeres van dat land'). En denk nu maar niet dat Nederlanders dat niet hebben. Het is niet voor niets dat Nederland in een referendum het nieuwe verdrag voor Europa wegstemde.

Nationalisme is nog overal. En dat nationalisme staat een verdere eenwording van Europa in de weg. Dat proces verloopt de laatste jaren buitengewoon moeizaam. Ik denk dat het nog heel lang zal duren voordat de Europeanen in grote meerderheid daar enthousiast voor worden. En tot die tijd zal Nederland telkens weer vruchteloos meedoen aan de halve finales.

Reacties

Felix zei…
Zeg je nu dat Nederland kansloos is omdat wij meer dan gemiddeld ongeliefd in Europa zijn?

Populaire posts van deze blog

Over congressen en vliegtuigen

IJzeren Poort

Flatten the curve