donderdag

Coalitiespeculatie

Wie doet het met wie?

Een opgetogen Jan Marijnissen heeft taart bij zich voor zijn nieuwe 26-koppige fractie. "Ik vind dat de mogelijkheden voor een coalitie van CDA-PvdA-SP moeten worden onderzocht. In het verleden lag dat niet voor de hand, vanwege de grote tegenstellingen tussen CDA en SP. Maar nu we zo groot zijn geworden ligt dat helemaal anders."

Wouter Bos zingt een toontje lager. "Wanneer je als partij tien zetels verliest, past je enige terughoudendheid. Het CDA is de grootste partij, laat die het initiatief maar nemen. En de SP is grote winnaar, die móeten bij de coalitiebesprekingen worden betrokken."

Het CDA houdt zich, zoals altijd, op de vlakte. Balkenende: "Mogelijkheden zijn er altijd. Maar alles in de juiste volgorde." Daar word je dus helemaal niets wijzer van.

En ondertussen zit Lubbers met Rouvoet te smoezen... Bos: "hij heeft mij nog niet gebeld."

1 opmerking:

Felix zei

"De grootste winnaar" vind ik geen relevante factor bij het samenstellen van een coalitie. Een verkiezingsuitslag is een momentopname. Misschien stond de SP wel op 40 zetels in oktober (als er dan verkiezingen zouden zijn geweest) en in dat geval zouden ze nu de grote verliezer zijn. Maar het aantal zetels maakt ze de derde partij, en omdat Balkenende niet overruled wil worden door het rode gevaar zal het wel een CDA-CU-PvdA-SP coalitie worden.