Schatgraven

De Limes

De Nederlandse Limes, ooit onderdeel van de noordgrens van het Romeinse Rijk, is nu het grootste archeologische monument van Nederland. Onzichtbaar, sluimerend in het landschap, deels verwoest of weggespoeld in de drassige Hollandse bodem. Deze zone loopt langs de voormalige Oude Rijn van Nijmegen naar Katwijk.

In deze zone zijn in de loop der tijden al heel veel belangwekkende archeologische vondsten gedaan.

Cuijk aan de Maas

Vandaag werd bekend gemaakt dat in Cuijk aan de Maas één van de grootste Romeinse muntschatten is gevonden in de Nederlandse geschiedenis. De vondst werd gedaan bij archeologisch onderzoek in een toekomstige woonwijk. De schat zit in een 20 centimeter hoge pot. Op röntgenfoto's zijn leren zakjes te zien met munten en enkele sieraden. De munten zijn waarschijnlijk allemaal van zilver. De eerste munt dateert uit de regeerperiode van Elagabalus, de Romeinse keizer die heerste van 218 tot 222 na Christus. Cuijk ligt aan een oude Romeinse heerbaan, die van Nijmegen naar Tongeren liep, langs de linkeroever van de Maas.

Alphen aan den Rijn

In Alphen aan den Rijn zijn ze momenteel groen van afgunst. Men beweert al jaren dat hier ooit een grote versterkte nederzetting, een Castellum, heeft gestaan. Maar ze hebben er nog nooit iets van gevonden. In alle plaatsen in deze Limes-zone vinden ze van alles. Maar niet in Alphen aan den Rijn. Daar doen ze al jaren hun best om ook eens een keer iets meer dan een beker of een potscherf of een verroeste gesp uit de Romeinse Tijd terug te vinden. Maar tot nu toe is het niks, noppes, nada. En ze willen het zo graag... Laat je niet kisten, gemeentebestuur, gewoon doorgraven!

De Meern

In De Meern hebben ze, bij de aanleg van de Leidsche Rijn, een hele mooie reconstructie kunnen maken van de Limes aldaar. En tussen neus en lippen door vonden ze nog een fraai Romeins schip ook (eat your heart out, Alphen!). Op onderstaande kaart is de loop van de Limes aldaar duidelijk weergegeven.

De Meern

Reacties

Anoniem zei…
Toen FritZ nog maar net in Leidsche Rijn woonde werd dit schip ontdekt en langzaam maar zeker opgegreven door een team van specialisten. Op een paar kijkdagen mocht het publiek naar het schip komen kijken. Mooi om te zien, dat zeker. Authentiek en heel netjes bewaard.

Inmiddels ligt het schip in Lelystad en ondergaat het een conserveringsprogramma.
Anoniem zei…
Was het Archeon om die reden in Alphen? En daarom ook mislukt.

Gna,gna.

Populaire posts van deze blog

kersen keren

5th Dimension Television

De mate van rampzaligheid