De analyse

Het CDA incasseert de "premier-bonus". Maakt een mooie uitslag. Huis voor de kiezers die vinden dat het goed gaat met het land. Mogen doorregeren.

De VVD verliest fors. "Een ronduit teleurstellend resultaat." Wiegel bewerkstelligde ooit de doorbraak om van de elite-partij van de orthodox-liberale bovenlaag een volkspartij te maken. De partij is met deze uitslag terug bij af. VVD-stemmers zijn in wezen conservatief; de neoliberale boodschap van Rutte is niet overgekomen. VVD heeft ongetwijfeld veel kiezers verloren aan Wilders.

De PvdA verliest nog veel meer. De boodschap ("Sterk en Sociaal") is niet opgepakt door de kiezers die op zoek waren naar een links alternatief voor het kabinet-Balkenende. De traditionele achterban is weg. "Er is een slagveld aangericht". Wanneer dat zo doorgaat dan dreigt de PvdA op termijn te marginaliseren tot een links-intellectuele partij. De strategie heeft gefaald. Bos mag blijven zitten van de partij, maar misschien wel wegens gebrek aan een andere leider.

De oud-maoïsten van de SP waren wél succesvol met hun boodschap "Nederland moet socialer". Een historische doorbraak. De SP zal doorgroeien tot de grote linkse volkspartij, in de plaats van de PvdA. De enorm enthousiaste trouwe achterban in de partj, goed georganiseerd, staat garant voor stabiliteit.

By the way, dit zijn de eerste landelijke verkiezingen na het Europa-referendum. De twee partijen die in 2005 de campagne tegen Europa zo succesvol leidden hebben gewonnen: SP en Wilders.

Reacties

Populaire posts van deze blog

kersen keren

5th Dimension Television

Het wonder van Haarlem