De camerlengo

camerlengo Tarcisio kardinaal Bertone

Paus benoemt Bertone tot camerlengo

Paus Benedictus XVI heeft kardinaal Tarcisio Bertone op 4 april benoemd tot camerlengo. Dat betekent dat de vroegere aartsbisschop van Genua en huidige staatssecretaris van het Vaticaan de Rooms-Katholieke Kerk zal leiden tussen de dood van de huidige paus en de keuze van diens opvolger.

Bertone (72), lid van de congregatie van de paters salesianen van Don Bosco, volgt de Spaanse kardinaal Eduardo Martinez Somalo op, die op 31 maart zijn tachtigste verjaardag vierde en volgens de regels van de kerk de paus zijn ontslag moest aanbieden.

Zilveren hamer

Martinez Somalo, die sinds 1993 camerlengo was, moest in die functie op 2 april 2005 de dood van Johannes Paulus II vaststellen. Hij deed dat door volgens oud gebruik drie keer met een zilveren hamer op het hoofd van de overledene te kloppen en daarbij diens naam te roepen. De camerlengo houdt vervolgens toezicht op de vernietiging van de vissersring van de overledene, verzegelt de pauselijke appartementen, regelt de uitvaart van de paus en bereidt het conclaaf voor de keuze van de nieuwe leider van de RK-Kerk voor.

Congregatie voor de Geloofsleer

Bertone werd in juni tot staatssecretaris benoemd, na de paus de belangrijkste functionaris in het Vaticaan. Voor hij in 2002 tot aartsbisschop van Genua werd benoemd, was Bertone secretaris van de huidige paus bij de congregatie voor de geloofsleer, die waakt over de zuiverheid van het rooms-katholieke geloof.

Reacties

Felix zei…
De eerste keer dat de camerlengo met de zilveren hamer op het hoofd van Paus Johannes Paulus II tikte en zijn naam riep, antwoordde hij nog. Ook de tweede keer was dit het geval. Toen bij de derde slag geen reactie kwam, was definitief vast komen te staan dat de paus overleden was.

Populaire posts van deze blog

IJzeren Poort

Lemming management

Flatten the curve