Vive la Republique!

Les candidats présidentielle 2007

Ségolène Royal

Nicolas Sarkozy

Vandaag de eerste ronde van de verkiezingen voor een nieuwe president van Frankrijk. De Fransen kunnen kiezen uit twaalf kandidaten. Maar vandaag haalt geen van die twaalf een absolute meerderheid. En dus volgt nog een tweede ronde, waaraan alleen de twee kandidaten met de meeste stemmen meedoen. Die eindronde zal gaan tussen de conservatieve Nicolas Sarkozy en zijn socialistische tegenstreefster Ségolène Royal.

Sarkozy en Royal gelden al maanden als dé favorieten voor de tweede ronde, die op 6 mei wordt gehouden. Sarkozy voert een liberale hervormingscampagne met thema's als werk en nationale identiteit. Royal, die de eerste vrouwelijke Franse president hoopt te worden, manifesteert zich als een zorgzame moederfiguur die de welvaartsstaat wil bewaken en uitbouwen.

Nicolas Sarkozy is een gaullist. Gaullisme is een politieke stroming die alleen in Frankrijk voorkomt. Wat is het? Het is de verzamelnaam voor het gedachtengoed van de vroegere Franse president Charles de Gaulle. Het gaullisme streeft naar een sterke nationale republiek, eenheid en een sterk presidentschap. Sarkozy is partijgenoot van Chirac.

Ségolène Royal is een socialist. Socialisme kennen we natuurlijk ook in andere landen. Al is socialisme in Frankrijk toch wel iets speciaals. De Parti Socialiste is altijd aan het laveren, altijd op zoek naar de gunst van de kiezer. De laatste socialistische president was François Mitterand, die zijn politieke standpunten vaak liet bepalen door de opinieonderzoeken.

Ik weet onvoldoende van hun plannen om een voorkeur te hebben die is gebaseerd op inhoud. Wat me wel aanstaat is het idee van een vrouw als Frans staatshoofd. Zal wel seksistisch zijn, maar ik hoop dat Ségolène zal winnen op 6 mei.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Over congressen en vliegtuigen

IJzeren Poort

Flatten the curve