Draaien en keren
De Amstel Gold Race
Vandaag wordt deze enige Nederlandse klassieker verreden. Ja, we noemen het een klassieker. Het is de 42e keer, in 1966 werd-ie voor het eerst verreden. Vanaf het begin gesponsord door Amstel, om hun product "Amstel Gold" te promoten. Dat bier is er lang niet meer (geloof ik?), maar de koers is er nog steeds.
De hele dag draaien en keren door de Zuid-Limburgse heuvels. Vaak een leuke wedstrijd. Met altijd een sterke winnaar; wat dat betreft hoort de koers echt thuis in het Protour-klassement.
Jan Raas
De koers van 1977 was een buitengewoon spannende wedstrijd, doordat de rivaliteit tussen de ploegen van Frisol (Jan Raas) en Raleigh (Gerrie Knetemann en Hennie Kuiper) op zijn hoogst was. Jos Schipper gooide de knuppel in het hoenderhok en begon daarmee de finale. Knetemann reageerde, terwijl Freddy Maertens en Eddy Merckx naar elkaar bleven kijken. Schipper en Knetemann reden door en Raas zag het gevaar. Hij versnelde en kreeg Kuiper mee als bewaker van de vlucht.
Vier Nederlandse renners vooruit als ze de Cauberg bereiken. Schipper verloor het contact met de drie, waarna er een tactisch steekspel ontstond tussen de overgebleven leden van de kopgroep. De Raleigh-coureurs demarreerden om en om, maar waren niet in staat de superieure Raas te lossen. In Meerssen sprintte Raas naar zijn eerste overwinning in de Gold Race, voor 'De Kneet' en 'Kuipertje'.
Raas zou de Gold Race daarna nog vier keer winnen. In die tijd kreeg de koers de bijnaam "Amstel Gold Raas".
Gerrie Knetemann
De Kneet heeft in zijn lange en succesvolle carrière elk jaar gestreden om deze koers te winnen. In 1974, als beginnende prof, was hem dat al eens gelukt. Maar het duurde jaren voordat dat hem een tweede maal lukte. In 1983 kwam hij tijdens de koers Dwars door België zeer zwaar ten val. Aanvankelijk werd voor zijn leven gevreesd. Pas na een zeer lange revalidatie keerde Knetemann terug in het peloton. De Gold Race van 1985 werd op een regenachtige dag verreden. Aan de voet van de Cauberg had Nico Verhoeven nog 30 seconden over op zeven achtervolgers. Knetemann besloot achter hem aan te gaan, en sloot aan. En Knetemann ging erop en erover, het moraal van de jonge Verhoeven brekend. Snikkend stond de winnaar op het podium; in tranen stond hij de pers te woord. Knetemann was een emotioneel man.
Hij heeft de Nederlandse taal verrijkt met veel nieuwe woorden en uitdrukkingen, waaronder 'hij zit te harken', 'doorkachelen', 'met je hol open zitten' en 'opgebaard over de meet komen'.
Michael Boogerd
Boogerd stopt met koersen na dit seizoen. Boogerd is altijd goed in de Gold Race. Hij heeft hem één keer gewonnen, in 1999. Michael Boogerd, Markus Zberg, Gabriele Missaglia en Lance Armstrong kwamen in de finale vooruit te zitten; ze namen een kleine voorsprong op de overige favorieten. In de laatste kilometers reden Zberg en Missaglia tegen de motor van een Franse fotograaf aan en kwamen ten val: Boogerd en Armstrong alleen aan de leiding. Geen van de twee kon op de laatste beklimming wegkomen. Boogerd liet vervolgens Armstrong al het kopwerk doen, om hem daarna in de sprint te kloppen. Slim gekoerst. Armstrong was not amused, en nam het Boogerd zeer kwalijk. Zo zeer zelfs dat Armstrong zijn ploeg jarenlang tegen Boogerd liet rijden, in bijvoorbeeld Luik-Bastenaken-Luik en de Tour de France.
De favorieten
Weer veel favorieten dit jaar. Niet de mannen die we in Vlaanderen en in Parijs-Roubaix zagen. Ik verwacht Boogerd, Di Luca, Bettini, Kirchen, Valverde (foto) en natuurlijk niet te vergeten Rebellin.
De laatste winnaars waren:
2006 - Frank Schleck
2005 - Danilo Di Luca
2004 - Davide Rebellin
2003 - Alexandre Vinokourov
2002 - Michele Bartoli
2001 - Erik Dekker
Reacties