De telfout

Romário in Nieuw-Buinen

Bij het tellen van zijn doelpunten heeft Romário een treffer over het hoofd gezien, gemaakt in Nieuw-Buinen.

Romário de Souza Faria wil niets liever dan zo snel mogelijk het duizendste doelpunt in zijn lange carrière maken. Zijn fans beginnen ongeduldig te worden, maar de 41-jarige ex-speler van onder meer PSV en Barcelona blijkt de magische mijlpaal op 25 maart reeds te hebben bereikt.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant. Op 25 maart scoorde hij voor de duizendste maal, in een wedstrijd van zijn huidige club Vasco da Gama tegen stadgenoot Flamengo. De Braziliaan, die de lijst zelf samenstelde, heeft het doelpunt over het hoofd gezien dat hij als speler van PSV op 3 augustus 1990 in Drenthe maakte tegen VV Nieuw Buinen.

Op de website van Vasco da Gama staat een lijst met een overzicht van alle – door Romário zelf genoteerde – 999 doelpunten.

In de voorbereiding op het seizoen 1990-’91 scoorde Romário bijvoorbeeld tegen de amateurs van Roden (5) en Drachtster Boys (1). Maar het doelpunt in Nieuw-Buinen ontbreekt.

Op 4 augustus 1990 meldde de Volkskrant in de uitslagenrubriek: ‘Nieuw Buinen (am) - PSV 1-8. Doelpunten PSV: Vanenburg (2), Chovanec (2), Scheepers (2), Romário, Popescu’.

Voormalig bestuurslid Mans Hebels van Nieuw Buinen ziet het doelpunt van Romário nog voor zich: ‘Hij dribbelde een paar man van ons voorbij en omspeelde de keeper.’ De doelman was Derk Piebes. Hij bevestigt dat hij destijds werd gepasseerd door Romário. ‘Bovendien schoot hij ook nog een strafschop op de paal.’

In Brazilië, maar ook in de rest van de wereld, wordt de jacht van Romário op de voet gevolgd. De afgelopen jaren heeft hij zich in allerlei bochten gewrongen om zijn doel te verwezenlijken. Zo speelde hij vorig jaar korte tijd in Australië en in de Verenigde Staten.

Dat doel blijkt hij dus al bereikt te hebben.

Maar in Eindhoven denken ze daar anders over. Volgens Peter Verhagen, het historisch geweten van PSV en fulltime in dienst als clubarchivaris, maakte het Eindhovens Dagblad van destijds echter géén melding van de goal. PSV won dankzij Scheepers (3x), Vanenburg (2x), Chovanec (2x) en Popescu. Maar géén Romário de Souza Faria dus als doelpuntenmaker in het krantenverslag van het Eindhovens Dagblad van 4 augustus 1990. De hamvraag luidt dan: scoorde Twan Scheepers er twee of drie die dag? Welke uitslagenrubriek is juist? Verhagen: “Romário heeft volgens de opstelling in mijn boeken wel 90 minuten meegedaan. Dat hij niet gescoord heeft die dag is natuurlijk heel opvallend, maar er wordt met geen woord over gerept in het verslag. Het was die dag heel warm, de na het WK gekochte Roemeen Popescu maakte zijn debuut voor PSV en trainer Bobby Robson was tevreden over de eerste helft maar zéér ontevreden over de tweede helft”, weet Verhagen zaterdagochtend desgevraagd uit het archief boven water te halen. “Het kan natuurlijk zijn dat één van de doelpuntenmakers per ongeluk verkeerd genoteerd is, dat Scheepers en Romário per abuis verwisseld zijn. Maar volgens onze bronnen heeft Romário die dag níet gescoord.”

PSV Media heeft contact gelegd met oud-PSV’er Twan Scheepers om het statistische misverstand over de drie goals (ED) of twee doelpunten (Volkskrant) bijna zeventien jaar na dato uit de wereld te helpen. Scheepers kon zich het trainingskamp in Drenthe nog zeker herinneren, maar moest voor de betreffende wedstrijd tegen Nieuw Buinen informeren bij zijn moeder. Die heeft nauwkeurig ieder doelpunt van haar zoon genoteerd. “Zij bevestigde me zojuist dat ik die dag drie goals maakte. In haar agenda stond: ‘Twan drie keer’ genoteerd”, aldus Scheepers. “Ze waren zelfs dat trainingskamp op een camping in Drenthe en dus ook bij de wedstrijd.” Volgens deze bron is de uitslagenrubriek van het Eindhovens Dagblad van 4 augustus 1990 dus juist en kan het vermeende ‘verdwenen’ doelpunt van Romário dus in elk geval niet van Twan Scheepers gekomen zijn.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Over congressen en vliegtuigen

IJzeren Poort

Flatten the curve