De Project Board grijpt in

De honderd dagen zitten er gelukkig bijna op. En het wordt weer leuk in Den Haag. De ministers vechten deze dagen om de verdeling van miljarden euro’s. In juni presenteert het kabinet het Integrale Beleidsprogramma, in feite het tweede deel van het regeerakkoord.

Zo staat er in het regeerakkoord dat er één miljard extra voor onderwijs is, nu pas wordt besloten waar dit geld aan wordt besteed. Op zich wel een handige aanpak. Want op deze manier krijgen de nieuwe bewindslieden invloed op het uiteindelijke regeerprogramma.

Toch wel een bestuurlijke vernieuwing. En dat met het CDA en de ChristenUnie, die helemaal niet van vernieuwing houden!

Daarnaast is de PvdA er in geslaagd nóg een bescheiden bestuurlijke vernieuwing door te voeren. Partijleider Wouter Bos wilde vóór de verkiezingen het kabinet hervormen: zes seniorministers moesten de grote lijnen uitzetten om de departementale verkokering te vermijden. Om die kern heen zag Bos twintig juniorministers aan het werk.

Het idee sneuvelde aan de formatietafel, want CDA en ChristenUnie houden zoals gezegd niet van bestuurlijke vernieuwingen. Langs de achterdeur is nu toch iets van Bos’ idee doorgedrongen. De zes prioriteiten van het kabinet (de ‘pijlers’) hebben ieder hun eigen ‘baas’ gekregen: een minister die alles coördineert en voorzitter is van de belangrijke onderraden.

Deze zes zijn dus een soort A-ministers. Het zijn:
Verhagen (Buitenlandse Zaken),
Hirsch Ballin (Justitie),
Cramer (Milieu),
Ter Horst (Binnenlandse Zaken),
Van der Hoeven (Economische Zaken) en
Donner (Sociale Zaken).

Waar A-ministers zijn, zijn ook B-ministers. En die zijn niet blij met deze vernieuwing. Deze week, toen het over het geld ging, kwam het nieuwe systeem voor het eerst onder druk te staan. ‘Het ging meteen mis’ , beschrijft een ingewijde. De B-ministers Klink (Volksgezondheid) en Verburg (Landbouw) kwamen in opstand tegen de ‘clusterbaasjes’. De Project Board greep in: alle ministers moeten er mee akkoord gaan dat Bos en Balkenende de eindbeslissing over de miljarden nemen.

De eerste ronde in het bepalen van de pikorde is dus onbeslist geëindigd, behalve dat de suprematie van Bos en Balkenende is bevestigd. Van de clusterminister zijn status en procedures niet formeel vastgelegd. De ministers blijven dus nog even touwtrekken om de miljarden.

Reacties

Freek zei…
Zo.... En gaan we dan nu gewoon weer aan het werk?

Populaire posts van deze blog

5th Dimension Television

kersen keren

De mate van rampzaligheid