Koloniën
Vanavond weer eens een Catannetje gespeeld. Bij Mark en Franka in Hilversum. Deze keer speelden we De Koloniën van Catan. Voor het eerst. Ook dit is wederom een goed spel. Je speelt het als het basisspel, maar je hebt tevens het materiaal van de Zeevaardersuitbreiding nodig, met daarbij natuurlijk de speciale features van deze uitbreiding.
Maar de spelregels wijken nogal af van de basisregels. Vooral de bootjes hebben een totaal andere rol. Het extra element in dit spel zit in een aantal bijzondere grondstoftegels (goud, diamanten en zo) die pas in de loop van het spel gaan meedoen. Het grote verschil zit erin dat de bootjes niet over de zijkanten van de tegels varen (de plek van de straten dus), maar op de tegelpunten (de plaats van de dorpen en steden dus). En bovendien dat ze "varen" op basis van het aantal ogen van de dobbelstenen. Daardoor krijgt varen meer iets van ganzenbord; je bouwt geen zeeroutes, je gooit een verplaatsing. En die verplaatsingen heb je nodig om de bijzondere grondstoffen die je verdient te kunnen gebruiken. Logistiek is een belangrijk thema van het spel.
Het viel niet mee om alle spelregels goed te kunnen begrijpen en toepassen. Regelmatig moesten we de regels erop naslaan om erachter te komen of een bepaalde actie nu wel of niet was toegestaan. Mede daardoor (maar niet alleen daardoor) duurde het spel erg lang. De target is dertien punten. Daarvoor hadden we ongeveer vier uur nodig. Het is geen variant die je zomaar even tussendoor doet.
El had als eerste een goede taktiek, een effectieve mix tussen gewone ontwikkeling van haar dorpen op het thuiseiland en de ontdekking van de onbekende werelden. In dit scenario is erts altijd schaars en haar erts-supply chain gaf uiteindelijk de doorslag. Frans finishte als tweede, voor Franka en Mark.
Reacties
Na uren getuurd te hebben naar de gebruiksaanwijzing van 'de val van Rome' hebben we het aloude Risk maar uit de kast gehaald!
En... dat heb ik gewonnen! Door de totale vernietiging van de legers van Felix!