De berenklauw

Heracleum sphondylium: de gewone berenklauwIn onze woonwijk, de Molenwijk, staan nogal wat appartementencomplexen. Waar wij wonen staan die ten opzichte van elkaar zo gerangschikt dat ze een soort van hoefijzervorm maken. Met op het binnenterrein een parkje. Met water, gras en allerlei begroeiing. Lekker veel groen in de wijk. Ik wandel er vaak met de hond.

Sinds een paar weken staat een gedeelte van dat parkje helemaal vol met metershoge planten. Allemaal hetzelfde: dikke groene stelen met bovenin een grote brede witte bloem, als een parasol. De planten overwoekeren alles: het is één onafzienbare woestenij van groene stelen en witte parasollen.

Het was me vorig jaar niet opgevallen dat deze planten in zo grote aantallen hier groeiden. Ik zocht eens op wat dit voor plant zou kunnen zijn. Het blijkt de berenklauw te zijn, zijn zondagse naam is Heracleum sphondylium. Geen ongevaarlijke plant als ik het goed begrijp. Je moet aanraking voorkomen (kan brandplekken geven op de huid) en je moet enorm uitkijken voor het sap uit de stengel (wanneer dat in je ogen zou komen, kun je er blind van worden).

Kijk uit voor de berenklauw!

Reacties

Populaire posts van deze blog

IJzeren Poort

Lemming management

Gezellig een stukje varen - Albert Edelfelt, twee schilderijen