De vlag, het volkslied en de eend
Onze inspirerende Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen was vannacht buitengewoon opgetogen. Hij had vooroverleg gehad met zijn Europese collega-ministers van Buitenlandse Zaken. Over de aanstaande Europese Top. En het ging natuurlijk over de vraag hoe het nu verder moet met Europa, na het Nederlandse en Franse 'nee' tegen de nieuwe verdragstekst. ,,We hebben onze zin gekregen: er komt geen Europese vlag en er komt geen Europees volkslied. En die nieuwe grondwet, die noemen we geen Grondwet, maar Verdrag." Enthousiast, bijna triomfantelijk stond onze Maxime de Nederlandse pers te woord. Dat had-ie toch maar even voor de poorten van de hel weggesleept! Als hierdoor niet direct heel Nederland pro-Europa wordt, dan begreep hij het ook allemaal niet meer.
Voor wat die vlag betreft, die hoeft er helemaal niet te komen. Want die is er al lang. Al sinds 1983. Officieel. Wie kent hem niet, die fraaie blauwe rechthoek met twaalf gele sterren in een cirkel gerangschikt?
En dat volkslied, dat kennen we zo ook al jaren: Beethoven's Negende Symfonie "Ode an die Freude" (Alle Menschen werden Brüder) is sinds 1985 het officiele volkslied van de Europese Unie.
Nou goed, dan noemen we het geen Europese Grondwet, maar een nieuw Europees Verdrag. Amerikanen zeggen in zo'n geval "if it walks like a duck and quacks like a duck, then it probably ís a duck".
Heb ik soms niet goed opgelet bij dat referendum in 2005? Ging het toen over die vlag en over dat volkslied? Maxime, in plaats van met dit soort non-successen te pronken, kom ons nou eens goed uitleggen waarom het zo ontzettend dringend nodig is dat het bestuur van Europa wordt vernieuwd. Dat is toch niet zo moeilijk. Iedereen zal toch snappen dat je met zevenentwintig landen bij elkaar nooit tot besluiten kunt komen wanneer alle zeventwintig landen een veto-recht hebben. Dáár gaat het om!
Die vlag vind ik prachtig en dat volkslied gaat ook wel.
Reacties