Het welzijn van de aardappel
Het is u waarschijnlijk ontgaan, maar van 3 tot 15 juni was in Den Haag de veertiende Conference of Parties over CITES. Zo'n conferentie wordt elke twee à drie jaar gehouden. Dit keer voor het eerst in Europa. Nederland was gastland en onze minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (een typisch B-ministerie), de charmante Gerda Verburg was gastvrouw.
CITES staat voor: Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora. Het is een internationaal verdrag om de handel in planten- en diersoorten mogelijk te maken, zonder dat deze soorten worden bedreigd in hun voortbestaan. Bij CITES hebben zich 171 landen vrijwillig aangesloten. In Nederland zijn de afspraken die uit het verdrag voortvloeien vastgelegd in de Flora-en faunawet.
CITES gaat dus over fauna en flora. Dieren en planten dus. Nou denk ik dat het met die dieren in Nederland wel goed zit. De Partij voor de Dieren zit er tegenwoordig bovenop. En als gevolg daarvan worden die dieren in Nederland ook steeds assertiever. Ik bedoel maar, zo'n Bokito laat niet meer met zich sollen.
Maar anders is het met de situatie van de planten. Dat is natuurlijk nog één groot drama. De intensieve akkerbouw doet feitelijk niets anders dan zoveel mogelijk opbrengst uit een vierkante meter halen. Of het nu gaat om aardappels, tarwe, suikerbieten, haver, vlas, of mais, het is puur economische exploitatie van planten. Waarbij werkelijk niemand zich zorgen maakt over het welzijn van de planten in kwestie. En wat dacht u van al die bloemen, die vlak voor het moment dat ze tot bloei komen wreed van hun stelen worden gesneden? Zonder verdoving! Ik vind dit een grof schandaal, waarvoor ik onze charmante minister persoonlijk verantwoordelijk hou.
Wanneer de reguliere politiek niet snel dit probleem onder ogen ziet en nieuw beleid inzet gericht op plantenwelzijn in het algemeen, dan zal ik aan de volgende verkiezingen meedoen met een nieuwe politieke partij, de Partij voor de Planten. Want er moet toch iemand zijn die zich het lot van onze medeplanten aantrekt?
Nederland heeft het CITES ondertekend en is daardoor gewoon verplicht om plantenwelzijn te bevorderen. Dat nou niemand dat snapt.
Reacties